Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Καινοτομία τι ακριβώς είναι;…

Η αξιολόγηση της καινοτομίας, είναι ένας γρίφος;…


Η εξίσωση της καινοτομίας, όσο ποιο απλουστευμένα μπορώ, θα πρέπει να μοιάζει με:

Καινοτομία = (Μέγεθος Νέας ιδέας x Ποιότητα Αξιοποίησης) / Χρόνος

Εκτός από το μέγεθος της νέας ιδέας και την ποιότητα της αξιοποίησης της, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ο χρόνος από την σύλληψη μέχρι την επιτυχή είσοδο στην αγορά. Γιατί είναι κατανοητό πως καινοτομία έχουμε, μόνο όταν έχουμε απτά αποτελέσματα της εφαρμογής, της Νέας ιδέας στην αγορά. Έτσι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα μέχρι μια ιδέα να γίνει καινοτομία.

Άρα η καινοτομία στην πραγματικότητα δεν μπορεί να μετρηθεί εκ προοιμίου.

Δηλαδή οι φράσεις, «σκέφτηκα μια καινοτομία» ή «θα κάνω μια καινοτομία» είναι αδόκιμες.

Η καινοτομία μπορεί μόνο να προβλεφτεί. Όποτε η αξιολόγηση της καινοτομίας είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη και μη αντικειμενική.

Στην διαδικασία πρόβλεψης ή αξιολόγησης της πιθανής καινοτομίας που θα πρόκυψη από μια δράση, θα πρέπει κανονικά να μετράμε/προβλέπουμε δυο χαρακτηριστικά, μιας και ο χρόνος είναι πραγματικά άγνωστος:

  • το μέγεθος της ιδέας δηλαδή κατά πόσο Νέα και πρωτοποριακή είναι η νέα ιδέα π.χ. είναι νέα, στο χωριό, στην πόλη, στον νομό, στην περιφέρεια, στην χώρα, στην ήπειρο, στον κόσμο;
  • τις ικανότητες αξιοποίησης του φορέα π.χ. ταλέντα, δεξιότητες, κεφάλαια κ.α.

Το μέγεθος της καινοτομίας, δηλαδή του αν θα είναι μεγάλη ή μικρή εξαρτάτε από την μοναδικότητα της Νέας ιδέας κατ’ αρχάς και μετά από την ποιότητα αξιοποίησης της νέας ιδέας.

Άρα το αν μια ιδέα είναι εφεύρεση ή είναι απλά ένα μυστικό του φορέα, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα μιας και έτσι μετριέται αντικειμενικά το μέγεθος του Νέου που προσφέρει.

Π.χ. μια ελληνική εφεύρεση πιστοποιημένη μόνο στην Ελλάδα από τον ΟΒΙ, είναι μικρότερη από μια Ευρωπαϊκή ευρεσιτεχνία πιστοποιημένη από το European Patent Office.

Επόμενος το αν μια ιδέα αποτελεί εφεύρεση μπορεί να μην είναι 100% καθοριστικό για την κατάκτηση της καινοτομίας, αλλά αν υποθέσουμε ότι έχουμε την καλύτερη ομάδα αξιοποίησης μιας ιδέας στον κόσμο, αν η Νέα ιδέα δεν είναι αντίστοιχα μια παγκοσμίως κατοχυρωμένη εφεύρεση, με μεγάλες πιθανότητες μπορεί να κάναμε μια τρύπα στο νερό επενδύοντας σε μια ιδέα που μπορεί να αντιγραφεί τόσο εύκολα ή η ίδια να αποτελεί αντικείμενο αντιγραφής.

Το να συγκεντρώσεις μια καλή ομάδα είναι σχεδόν μόνο οικονομικό πρόβλημα άρα είναι και αρκετά εύκολο (αν έχεις τα χρήματα). Το να έχεις μια Νέα ιδέα που να αποτελεί πανευρωπαϊκή εφεύρεση είναι κάτι που δεν βρίσκεται ούτε αγοράζεται εύκολα…

Κάποιος θα έλεγε πως πρέπει επίσης να μετράμε την ποιότητα της ιδέας. Αλλά όσο πιο μεγάλη και ρηξικέλευθη είναι μια ιδέα τόσο πιο δύσκολο ειναι να την εκτιμήσεις. Παραδείγματος χάριν, το ποντίκι σε συνδυασμό με το Graphical User Interface θεωρήθηκε από τους επαΐοντες επιστήμονες της Xerox την δεκαετία του 80 ως μια σχεδόν άχρηστη ιδέα, ο Steve Jobs όμως με το ποντίκι και το GUI άλλαξε την ιστορία των υπολογιστών! άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν με τις μηχανές...

Σήμερα ποιος είναι σίγουρος πως δεν θα απορρίψει την επομένη επανάσταση όταν αξιολογεί μια νέα και ρηξικέλευθη ιδέα;

Η ιδέες πρέπει να απελευθερώνονται στην αγορά, μόνο τότε μπορούν να δείξουν την πραγματική τους αξία.

Άρα η παρατήρηση που φαινομενικά φαίνεται σωστή και ανιδιοτελής από διαφόρους διαπλεκόμενους στις χρηματοδοτήσεις όπως ο ΕΟΜΕΧ, που τονίζουν τάχα αθώα, πως καινοτομία «Αποτελεί διαδικασία εφαρμογής και διαχείρισης μιας νέας ιδέας ή εφεύρεσης. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη νέα ιδέα ή εφεύρεση.»

Η σπουδή αυτή, του να κάνουν τώρα αυτού του είδους τις παρατηρήσεις κάποιοι κύκλοι, κρύβει από πίσω την αλήθεια, πως αν δοθεί πραγματικά σημασία στο Νέο από τις διαδικασίες αντικειμενικής αξιολόγησης π.χ. του Νέου Επενδυτικού Νόμου, που αποδεικνύετε και καταγράφεται από τον ΟΟΣΑ με τις Τριαδικές Πατέντες και τα Ευρωπαϊκά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, θα περιοριστή η δυνατότητα λαμογιάς ραγδαία, μιας και μια Ευρωπαϊκή Εφεύρεση είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει λάφυρο και να την εκμεταλλευτεί ο οποιοδήποτε πονηρός…

Η εκ’ του πονηρού προσπάθεια απομείωσης της αξίας της εφεύρεσης στην αλυσίδα της καινοτομίας και η αποδόμηση της έννοιας του Νέου από διαφόρους καλοθελητές, έτσι ώστε Νέο, να είναι ακόμα και η αναδιοργάνωση της βιτρίνας ενός φούρνου ή μιας τουριστικής μονάδας (εγχειρίδιο περί καινοτομίας, του ΕΟΜΕΧ) ούτως ώστε να ονομάζετε "καινοτομία", να επιδοτείτε και να χαίρει σειράς κινήτρων, μας έφερε εδώ που είμαστε ως χώρα.

Ο ΟΟΣΑ, σας αρέσει δεν σας αρέσει κύριοι, μετρά την καινοτομία μετρώντας τις εφευρέσεις μας και την διάχυση τους στην οικονομία. Με μια πατέντα ανα 1,2 εκ. κατοίκους και με 5 φορές (ναι χ5!!!) πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ η αιμορραγία των εφευρέσεων μας στο εξωτερικό με κατοχυρώσεις Ελλήνων για λογαριασμό πολυεθνικών δεν μας βγάζει πουθενά…

Οι δυο τελευταίες εκθέσεις του ΟΟΣΑ:

Δείτε το ιστόγραμμα "Patents with foreign co-inventors", "Triadic patents", "Venture Capital", "% GERD financed from abroad"



Δεν λέω πως πρέπει να μην βοηθούμε τον φούρναρη, τον αγρότη, τον βιοτέχνη, ή τον νησιώτη με το 85% των πόρων…! αλλά αυτό το 15% που περισσεύει από το φαγοπότι, πρέπει να πηγαίνει εκεί που πρέπει, επιτέλους!!!

Στην χώρα μας, δεν παράγουμε παραπάνω από 12 - 16 προϊοντικές Ευρωπαϊκές Εφευρέσεις τον χρόνο… ελάχιστες δηλαδή… επιπλέον όλες έχουν ονοματεπώνυμο και περιγραφή του αντικείμενου διεθνώς δημοσιευμένο και σε κοινή θέα...! τι θα παθαίναμε αν διαθέταμε με το 0,0005% του ΕΣΠΑ σε αυτές? Αμάν με αυτή την κατσικά του γείτονα σε αυτή την χώρα…!!!

Αν λέμε σιγά, τι το νέο παρουσίασε η Apple με το iPhone; λ.χ., μας διαφεύγει πως στο εσωτερικό του το iPhone δεν κρύβει, ούτε μια, ούτε δυο παγκόσμιες εφευρέσεις, αλλά μερικές δεκάδες… που είτε ανήκουν στην Apple είτε της αγόρασε πληρώντας αδρά και σίγουρα πολλαπλάσια χρήματα από όσο της κόστισε η ανάπτυξη του προϊόντος και η αρχική προώθηση στην αγορά…

Η εφευρετικότητα και οι εφευρέσεις και ιδιαιτέρα οι Ευρωπαϊκές, αποτελούν το μέγιστο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας.

Το Coralia, το Blind type και τόσες άλλες επιτυχίες των Ελλήνων στο εξωτερικό, είχαν και έχουν, ΟΛΕΣ!!!, ως αντικείμενο συναλλαγής μια διεθνή εφεύρεση από πίσω.

Η εφευρετικότητα και η αναγωγή της ως μέγιστο ζητούμενο στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας, αποτελεί μονόδρομο.

Η εφευρετικότητα του λαού μας είναι το ακαταμάχητο όπλο των Ελλήνων, ακόμα και από την αρχαιότητα, καιρός μας είναι να το χρησιμοποιήσουμε.