Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Τι μας είπε ο Ντράγκι προχθές που δεν έπαιξε πουθενά...

Εδώ το video της συνέντευξης

Έχει ενδιαφέρων το τι λέει ο Ντραγκι στην συνέντευξη τύπου που δεν έπαιξε πουθενά…
Από το 34:40 λέει πως οι ελληνικές τράπεζες παρόλη την φυγή κεφαλαίων που έγινε πρόσφατα είναι υπερεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν έχουν κανένα θέμα Solvency και επομένως μπορούν να έχουν ELA όποτε το κρίνει απαραίτητο η ΤτΕ που αυτή αποφασίζει για το ποσό. O ELA δεν εξαρτάται με το αν η χώρα έχει πρόγραμμα, παρά μόνο με το αν η τράπεζα που το έχει ανάγκη είναι Solvent.

Λίγο παρακάτω στο 36:06 εξηγεί πως “certain communication”, ή αλλιώς το επικοινωνιακό περιβάλλον, ή αλλιώς ο τρόπος που επικοινωνιακά χειρίζονται οι δημοσιογράφοι το θέμα του ELA καταστρέφει “collateral”… Εδώ ο Ντραγκι ευθέως μιλάει για τον χειρισμό που κάνουν τα Ελληνικά ΜΜΕ (βλέπε ΣΚΑΙ με τον Μπάμπης, Ant, Mega κτλ…) και πως αυτός ο καθαρά επικοινωνιακός χειρισμός μεγεθύνει ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει…

Μάλιστα πάει ένα βήμα παρακάτω στο 36:40 και λέει πως ακόμα και αν συμβεί κάτι απροσδόκητο (ένα πιστωτικό γεγονός ας πούμε) τα χρήματα του ΤΧΣ, τα 11δις, είναι εκεί για να μην υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να καταρρεύσουν οι Τράπεζες μας. Να θυμάστε πως μέσω του κανόνα της μόχλευσης κάθε 1 δις κεφάλαιο μιας τράπεζας αντιστοιχεί σε πολλαπλάσια κεφάλαια σε liabilities. Άρα 11δις είναι πάρα πολλά λεφτά για ασφάλεια…

Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζεται είναι πως από 1/1/2015 έχουμε Τραπεζική Ένωση για τις μεγάλες Συστημικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, όπου αυτές είναι πλέον ΑΠΟΣΥΝΔΕΜΕΝΕΣ από το τι κάνουν με τα Δημόσια Οικονομικά τους οι Χώρες στις οποίες εδράζονται και αυτό γίνεται εφικτό με την απευθείας επιτήρηση της ΕΚΤ σε αυτές και την επιβολή κανόνων όπως είναι αυτό που συμβαίνει τώρα με τα όρια που έχει θέσει η ΕΚΤ για τα ελληνικά έντοκα στις τράπεζες μας, ή την αξιολόγηση των νέων διοικητών και διευθυνόντων συμβούλων της Εθνικής Τράπεζας.

Οι δίκες μας 4 μεγάλες ανήκουν σε αυτή την Τραπεζική Ένωση.

Τι σημαίνει αυτό?

Πολύ απλά πως ακόμα και πιστωτικό γεγονός να γίνει οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές και Solvent. Μαζί με τα ATM.

Ποιο είναι το πρόβλημα της κυβέρνησης λοιπόν?

Αυτή η Τραπεζική Ένωση κλείνει πρακτικά για την ελληνική κυβέρνηση και την εύκολη διέξοδο των εντόκων που μπορούσε να βρει ένας Σαμαράς για να κάνει παιχνίδι το 2014.

Τα καλά

Η ιδιωτική οικονομία μαζί και τα ΑΤΜ ότι και να γίνει με τις επιλογές της κυβέρνησης δεν πρόκειται να σταματήσουν να λειτουργούν. Επαναλαμβάνω τα ΑΤΜ ότι και να γίνει δεν πρόκειται να σταματήσουν να λειτουργούν. Με το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών να είναι πλέον θετικό κατά 1,6δις για το 2014 και με πρόβλεψη λόγο πτώσης πετρελαίου για το 2015 τα 5-6δις πλεόνασμα η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει έλλειψη σε τίποτα γιατί απλά δεν χρειάζεται πλέον εξωτερικό δανεισμό για να λειτουργήσει ο ιδιωτικός τομέας. Άρα σενάρια Βενεζουέλας είναι μονό για γέλια. Ακόμα και σε πιστωτικό γεγονός.

Τα κακά

Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει παροχές που δεν καλύπτονται από έσοδα και να δημιουργεί ελλείμματα γιατί δεν θα μπορεί να τα καλύψει με κανένα τρόπο. Το αριστερό ρεύμα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σοβαρευτεί και να επικεντρωθεί στο πως η ιδιωτική οικονομία της χώρας θα δημιουργήσει νέα αξία για να έχει την δυνατότητα να στηρίξει κοινωνική πολιτική που πλέον θα πρέπει να γίνεται με την αναδιανομή πόρων από προνομιούχους (ΔΕΗτζηδες, πενηντάρηδες συνταξιούχους ΔΥ) του δημοσίου σε μη προνομιούχους (ανέργους, άστεγους, φτωχούς).

Συμπέρασμα

Ακόμα και αν γίνει πιστωτικό γεγονός δεν θα τρέχει τσάι για την ιδιωτική οικονομία της Ελλάδας και μάλιστα:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.

Εδώ το video της συνέντευξης