Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Η Apple έχει αξία μεγαλύτερη από τις 32 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές τράπεζες…

Διαβάζοντας αυτό άρθρο http://bit.ly/ocmsPF σκέφτηκα πως η καινοτομία και η παράγωγη αξίας, ήταν, είναι και θα είναι, πάνω από όλα… Μετά σκέφτηκα πως οι Ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κάνει κάτι διαφορετικό από τις Ευρωπαϊκές…

Σε αυτό το άρθρο http://bit.ly/nqRVKF φαίνεται πως οι επενδύσεις από κεφάλαια υψηλού κινδύνου (Venture Capital, VC) στην Ευρώπη είναι 7$ ανά κάτοικο, στην Αμερική στο σύνολο, είναι 72$, στο Ισραήλ είναι 142$ και στην φημισμένη Silicon Valley είναι 1800$... Ναι καλά διαβάσατε… 1800$ ανά κάτοικο… Γι' αυτό η Apple η Google και τόσες άλλες μικρές και μεγάλες εταιρείες, μπορούν να έχουν τετοια αξία μετά από χρόνια...

Στην Ελλάδα, κατά δήλωση της HVCA (η ένωση των VC’s στην Ελλάδα) από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί περίπου 100εκ. σε 44 δράσεις… το 35% των κεφαλαίων του ΤΑΝΕΟ, δηλαδή περίπου 1,3$ ανά κάτοικο… τα χρήματα αυτά είναι κατά 50% με εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου… άρα 0.7$ ανά κάτοικο είναι από τις τράπεζες…

Ναι, 44 επενδύσεις μόνο!... Ανάμεσα από κατατεθειμένα περίπου, 6 – 7 χιλιάδες επενδυτικά σχέδια την τελευταία δεκαετία, στα Ελληνικά τραπεζικά VC’s… Ναι χιλιάδες…!!!

Δηλαδή επένδυση, στην καινοτομία σχεδόν ανύπαρκτη… 50εκ.€ σε μια δεκαετία… και ακόμα μικρότερη μιας και μόνο οι 16 δράσεις ήταν κάπως καινοτόμες και ελάχιστες πραγματικά υψηλού ρίσκου!!!

Οι δικαιολογίες πολλές… φταίνε οι ιδέες, οι Έλληνες entrepreneurs δεν μοιράζονται, το φορολογικό σύστημα και άλλα τέτοια περί επιχειρηματικής κουλτούρας και κράτους...

Στην πραγματικότητα κατά παραδοχή της HVCA δεν γίνονται ποτέ επενδύσεις σε start-ups, δηλαδή σε στάδιο πρώιμο (early stage) που δεν υπάρχει ούτε προϊόν, ούτε  έσοδα...

Και αυτό γιατι, δεν βγαίνουν τα διαχειριστικά έξοδα σε μικρές επενδύσεις κάτω του 1,5εκ ευρώ... δηλαδή οι προμήθειες των golden boys... έτσι δεν μπορούν να κάνουν μικρές επενδύσεις, 150-300χιλ € π.χ. σε βήματα, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται όλα τα start-ups...

Σε πρόσφατη διαβούλευση με το κράτος, με παρών το ΥΠΑΑΝ, την ΓΓΕΤ, την Ένωση Τραπεζών, σε ερώτηση σημαίνοντος Fund Manager (Evangelos Simoudis, Trident Capital) από την Silicon Valley, πως αν δεν κάνουν επενδύσεις σε βήματα σε πρώιμα στάδια με μικρά ποσά είναι δυνατών, αν είχε εφευρεθεί το Facebook στην Ελλάδα, να μην γινότανε ποτέ πραγματικότητα?... γιατί δεν θα έβρισκε χρηματοδότηση?... και η κυνική απαντηση των Ελληνικών VC's ήταν "Ναι, δεν υπάρχει περίπτωση ένα Facebook να ξεκινούσε με δική μας χρηματοδότηση στην Ελλάδα..."!!!

Έτσι συμβαίνει το οξύμωρο και οι τράπεζες μας που διαχειρίζονται τα VC's, τις Εταιρείες Επενδύσεων Κεφαλαιου ΥΨΗΛΟΥ ΡΊΣΚΟΥ, να διακατέχονται από τρόμο απέναντι στο επενδυτικό ρίσκο (risk aversion)... Απίστευτο?

Ένας διευθυντής επενδύσεων μου είχε πει το 2009, για μια καινοτόμο πρόταση που είχα καταθέσει τότε στο VC του και την καταγράφω στην πρώτη ανάρτηση αυτού του blog:

«κανονικά θα έπρεπε την πρόταση σου να την χρηματοδοτήσουμε με κλειστά μάτια… μιας και έχει όλα τα χαρακτηριστικά για μια επιτυχημένη επένδυση… αλλά τέτοια πρόταση δεν περνάει από το συμβούλιο… βλέπεις είναι βαριά τα συμβούλια… αν βάζαμε 1 εκ σήμερα θα θέλαμε σε 1 χρόνο να περνάμε 300χηλ στα σίγουρα… για να επενδύσουμε…» εγώ άφωνος… «Δηλαδή έπρεπε ήδη να είχες απόδοση ιδίων κεφαλαίων 30% με 40%, σήμερα… για να μπούμε στον κόπο να το φέρουμε στο συμβούλιο...» του απαντώ πως, αν είχα τέτοια έσοδα δεν θα ασχολούμουνα καν μαζί τους… «έχεις δίκιο, για αυτό και δεν βρίσκουμε επενδύσεις…» μα είστε κεφαλαίο υψηλού κινδύνου!!? είπα με απορία… 

Θα μου πείτε, είχε δίκαιο ο άνθρωπος, γιατί να επενδύσουν σε καινοτόμες δράσεις υψηλού ρίσκου? 

Δεν θα χάσουν τα λεφτά τους? 

Χμμμ… και τώρα που δεν επένδυσαν στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, στους νέους μας, στην οικονομία μας, τα κράτησαν, τα έκαναν καταναλωτικά δάνεια, τσιμέντα κ.α., δεν τα έχασαν, έτσι?

Για να δούμε τον παρακάτω πινάκα:


Ο πινάκας δείχνει την τιμή κλεισίματος της μετοχής των τεσσάρων μεγαλυτέρων Τραπεζών της χώρας μας και την κεφαλαιοποίηση τους σε δυο χρονικές στιγμές… Η πρώτη τον Αύγουστο του 2007 και η δεύτερη σήμερα… οι απώλειες είναι ορατές…

Κύριοι, οι τράπεζες μας έχασαν από την ΜΗ ορθολογική επένδυση στις καινοτόμες ιδέες των Ελλήνων μακράν περισσότερα… 

Όπως βλέπετε, επειδή η Ελλάδα έφτασε να μην παράγει τίποτα, με την αμέριστη βοήθεια των κυριών τραπεζιτών μας (βλέπε 6000 επενδυτικά σχέδια που απερρίφθησαν), τώρα έχασαν το 90% της αξίας των μετοχών τους…

Τι θα πάθαιναν αν έδιναν αντί 10εκ /χρόνο, 200εκ /χρόνο σε startups? Και τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου τις κάναμε από 0,7$ ανά κάτοικο, 14$ ή 30$... Και είχαμε σημερα διπλάσιες εξαγωγές, ελάχιστα αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών... θα είχαμε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα στην Οικονομία μας?

Για σκεφτείτε τώρα και πείτε μου, ποιο είναι μεγαλύτερο ρίσκο? 

Να κινδυνεύεις να χάσεις 2δις ευρώ ή να χάσεις στα σίγουρα 64δις?

Κύριοι τραπεζίτες, αν είχατε μικρότερη απληστία, σήμερα η χώρα μας θα ήταν διαφορετική… 

«…είναι βαριά τα συμβούλια…» εεε?... Τώρα πληρώστε…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου