Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Κοινές ή Προνομιούχες, ιδού το δίλημμα…

Δεν είμαι από αυτούς που τους αρέσει ο τρόπος που λειτούργησαν και λειτουργούν οι Τραπεζίτες και οι Τράπεζες στην Ελλάδα… Το αντίθετο, είμαι πολέμιος αυτών των κοντόφθαλμων συμπεριφορών και τους το έχω πει ευθέως όποτε είχα την ευκαιρία καταπρόσωπο και σε εκπρόσωπους τους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στις διάφορες διαβουλεύσεις που έχω συμμετάσχει θεσμικά με τον ΟΕΣΥΝΕ.

Τον τελευταίο καιρό συζητείται το PSI+ και η επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών μιας και θα απολέσουν τα κεφάλαια τους. Στην συζήτηση αυτή έχει μπει το ερώτημα η επανακεφαλαιοποίηση να γίνει με κοινές μετοχές ή προνομιούχες?

Μόλις το σκέφτηκα είπα αμέσως, ΚΟΙΝΕΣ!! Να χάσουν τον έλεγχο και την ιδιοκτησία τους, αφού έπαιξαν και έχασαν… (βασικά δεν έχασαν πολύ, κέρδισαν κάτι τις…) Να πληρώσουν για τα σφάλματα τους για την μη χρηματοδότηση της υγιούς παραγωγικής οικονομίας!!!

Μόλις ηρέμησα σκέφτηκα, μας συμφέρει αυτό? Για να δούμε τι είναι κοινές μετοχές και τι προνομιούχες από την περιγραφή που δίνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο site του:

Οι κοινές μετοχές είναι εκείνες οι οποίες παρέχουν στον κομιστή τους το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη της εταιρίας, στην έκδοση νέων μετοχών, στο προϊόν της εκκαθάρισης της εταιρίας καθώς και δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων και δικαιώματα μειοψηφίας. Εμπεριέχουν όμως και μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου διότι έπονται των προνομιούχων σε περίπτωση διάλυσης της επιχείρησης και ρευστοποίησης της περιουσίας της.

Οι προνομιούχες μετοχές είναι εκείνες που παρέχουν στον κομιστή τους επιπλέον προνόμια σε σχέση με τις κοινές μετοχές όσον αφορά την προτεραιότητα στη διανομή μερίσματος, στη συμμετοχή τους στις ΑΜΚ και στην περίπτωση διάλυσης της επιχείρησης, αλλά συνήθως στερούνται του δικαιώματος ψήφου στη Γενική Συνέλευση και άρα στη λήψη των σοβαρών αποφάσεων της επιχείρησης. Επίσης σε περιπτώσεις που μια εταιρία παρουσιάζει μια σειρά ζημιογόνων χρήσεων, στην πρώτη κερδοφόρο χρήση που θα παρουσιάσει και που θα μπορεί να μοιράσει μέρισμα, οι κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών δικαιούνται να λάβουν σωρρευτικό μέρισμα και για τις προηγούμενες χρήσεις.

Οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών τώρα πια έχουν αξία σκουπιδιών, μερικά cents. 

Οι Τραπεζίτες έχουν χάσει περί τα 60δις από την αξία των μετοχών τους.

Αν κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες με κοινές μετοχές θα μείνουμε με τις ανίκανες διοικήσεις που πιθανών θα τις αλλάξουν οι πολιτικοί, με άλλες ανίκανες ΚΑΙ διεφθαρμένες που θα πουλούν δάνεια έναντι προμήθειας… Μιας και κανένα δεν θα νοιάζει το πραγματικό αποτέλεσμα στην οικονομία μας, μιας και κάνεις από αυτούς που θα τις διαχειρίζονται δεν θα έχει να κερδίσει τίποτα αν δεν τα αρπάξει… «Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα»…

Αν όμως ΔΕΝ τις κρατικοποιήσουμε και εκδώσουμε προνομιούχες μετοχές οι Τραπεζίτες θα έχουν μπροστά τους την ευκαιρία να αλλάξουν τις διοικήσεις, να αλλάξουν την νοοτροπία που είχαν απέναντι στην καινοτόμο, εξαγωγική επιχειρηματικότητα (γιατί αλλιώς δεν γίνεται) και γρήγορα σε 4-5 χρόνια να έχουν βοηθήσει την οικονομία να ορθοποδήσει… Αν το κάνουν σωστά και δεν οχυρωθούν πάλι πίσω από τα «Τραπεζικά κριτήρια» που μας κατάστρεψαν, οι μετοχές τους θα αποκτήσουν ξανά αξία 30-40δις… Διαφορετικά, αν δεν τα καταφέρουν, θα μετατρέπονται σε κοινές στην 5ετια και θα χάνουν τις Τράπεζες τους και την ευκαιρία να θησαυρίσουν…

Ποια είναι η διαφορά; και γιατί δεν θα πουλούν δάνεια οι διοικήσεις σε αυτή την περίπτωση; Μα γιατί δεν θα τους αφήνουν οι ιδιοκτήτες τους να το κάνουν, οι Τραπεζίτες δηλαδή, γιατί αν το κάνουν δεν θα βγάλουν λεφτά... γιατί θα έχουν διαφορετικά συμφέροντα, για πρωτη φορά στα χρονικά, οι Τραπεζίτες με τις διοικήσεις των Τραπεζών τους...! Έτσι οι Τραπεζίτες θα αναγκάσουν τις διοικήσεις να δουλέψουν διαφορετικά!

Για να το δούμε με νούμερα:

Τώρα οι Τραπεζίτες κατέχουν στα χέρια τους 1-2δις αξία μετοχών, με τις τέσσερις μεγάλες Τράπεζες να έχουν κεφαλαιοποίηση 3-5δις. Αν πετάξει η οικονομία η κεφαλαιοποίηση τους θα γίνει 30-40δις, άρα τα 1-2δις θα γίνουν 10-20δις, αυτό είναι απόδοση x10 ++, σε μια πενταετία. Καλό ακούγεται… 

Εμείς σαν φορολογούμενοι θα πάρουμε πίσω προνομιακά μέρισμα, υπεραξία και μια οικονομία που θα φυσάει… πολύ καλό ακούγεται…

Ψύχραιμα κοιτώντας λοιπόν το ερώτημα, αισθάνομαι (παρόλο που δεν μου αρέσει ψυχολογικά) πως πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία, για το ΔΙΚΟ μας το συμφέρων όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία μας συμβαδίζει με το δικό τους. (είδες η κ. Μερκελ...!)

Άρα η επιλογή των προνομιούχων μετοχών είναι Δαρβινική επιλογή και προάγει την φυσική επιλογή υπέρ της οικονομίας μας. 

Οι κοινές μετοχές προάγουν την τσέπη των διοικούντων και όχι απαραίτητα των ιδιοκτήτων (φορολογούμενων πολιτών)…

Αυτή είναι λοιπόν η θέση μου, προνομιούχες, δαγκωτό.

3 σχόλια:

  1. Aν γίνει με προνομιούχες δεν πρόκειται ποτέ να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο . Κανείς δεν θα ελέγξει τους νταβατζήδες τι έκαναν τα λεφτά των καταθετών . Δεν πρόκειται να εξυγιανθεί το τραπεζικό μας σύστημα και απλά θα πάρει μια παράταση ζωής τόση όση χρειάζονται αυτοί που το λεηλάτησαν να σβήσουν τα ίχνη τους .
    Επίσης ήδη οι τράπεζες έχουν σε προνομιούχες μετοχές το μεγαλύτερο μέος των κεφαλαίων τους, πλην της ΕΤΕ . Ως που θα φτάσει αυτό ; Θα διοικεί ας πούμε το κλάσμα του κλάσματος του κεφαλαίου ;
    Όχι κύριοι ! Οι ΑΜΚ πρέπει να γίνουν με κοινές . Το PSI και όποιο άλλο ταμείο ή επενδυτής πρόκειται να βάλει κεφάλαια να έχει δικαίωμα στην διοίκηση . Αυτό βέβαια συνεπάγεται έλεγχο προηγουμένως . Δηλαδή αυτό που θέλουν να αποφύγουν .
    Οι κύριοι τραπεζίτες είναι αυτοί που έδωσαν 0,5 δις στο ΑΛΤΕΡ, 1 δις στον ΔΟΛ, 2,5δις μετοχοδάνεια ΜΙΓ, 1,8δις στην διαπλοκή Λαυρεντιάδη, 0,4δις στην ΑΝΕΚ με ενέχυρο μετοχές, 0,2δις στα κόματα κοκ έναν τεράστιο κατάλογο της Blackrock που με νύχια και με δόντια τον έχουν θάψει εδώ και 2 μήνες !
    Δεν νομίζω ότι αυτοί μπορούν να παράγουν πλούτο, είδατε που μας έφεραν . Εμείς οι μικρομέτοχοι μηδενίσαμε αλλά με την εμπειρία μας αυτή τουλάχιστον την επόμενη να επενδύσουμε σε στερεό έδαφος και όχι στις διαπλοκές .
    Τέλος το ΧΑΑ πέφτει γιατί βλέπει ότι η επιλογή του Παπαδήμου έγινε για να σώσει τους νταβατζήδες με προνομιούχες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα αν η ΕΕ εμπιστευτεί τα λεφτά της σε Νταβατζήδες ή στην ΚΟ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τι να πω ; Φαντάζομαι ότι θα βάλουν κεφάλαια με προοπτική και όχι να τα φάνε οι γνωστές οικογένειες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μένα οι κοινές μου ακούγονται το ίδιο προβληματικές με τις προνομιούχες... βασικά μπρος λαμόγια και πίσω λαμόγια... Απλώς μυρίζοντας τον αέρα αισθάνομαι πως έχουμε 0,0005% παραπάνω ελπίδες με τις προνομιούχες μπας και ο Δαρβίνος είχε δίκαιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή