Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Γιατί η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται;


«Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων»
Αριστοτέλης 370 π.Χ.

«There is nothing more unequal, than the equal treatment of unequal people» 

Είπε ο Thomas Jefferson 2000 χρόνια μετά και παρουσίασε το "Bill for the More General Diffusion of Knowledge" και εδραίωσε έτσι την δημόσια και ελεύθερη εκπαίδευση στις ΗΠΑ, για όλους, ανεξάρτητα από τον πλούτο που κατέχουν ή από άλλες τυχαίες συνθήκες που ορίζονται από το τόπο γέννησης, το φύλο...

Ο Thomas Jefferson εδραίωσε το δικαίωμα της δωρεάν εκπαίδευσης, σαν ένα από τα μέγιστα δικαιώματα του ανθρώπου στα πλαίσια μιας Δημοκρατίας που εξασφαλίζει την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία του ατόμου.

Ο Thomas Jefferson είναι ένας από τους πιο κλασσικούς Φιλελευθέρους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία.

Αυτά όμως για την εκπαίδευση, αλλά ας δούμε κάτι άλλο, την δημιουργία.

Την πρόσβαση στην δημιουργία η φύση την προσέφερε πάντα απλόχερα στον άνθρωπο και χωρίς περιορισμούς. Αν ήθελε να φτιάξει ένα κατάλυμα, ο άνθρωπος έφτιαχνε τα εργαλεία, έκοβε τα ξύλα, μάζευε τις πέτρες, έφτιαχνε την λάσπη και δημιουργούσε το σπίτι του.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, ακόμα και αν έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει, αν δεν έχει κεφάλαια, είναι αδύνατων να το κάνει με τα μέσα της φύσης. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό?

Επειδή, δεν του επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ότι θέλει από την φύση μιας και όλα πλέον έχουν ήδη, κάποιον ιδιόκτητη.

Και γιατί αν δεν έχει χρήματα, δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα χρήματα... γιατί χωρίς χρήματα δεν μπορεί να ξεκινήσει την όποια επιχειρηματική δράση, έτσι ώστε να κτίσει το σπίτι του, κάτι που κάποτε δεν είχε τίποτα και κανένα ανάγκη για να το πράξει.

Υπάρχει πλέον, σαφής, παρά φύση, ταξικός διαχωρισμός μεταξύ ανθρώπων, στην δυνατότητα τους να δημιουργούν και να επιχειρούν.

Ευτυχώς οι Δημοκρατίες μας χάρη στον φιλελεύθερο Thomas Jefferson δεν διαχειρίζονται ταξικά και το δικαίωμα στην μόρφωση.

Γιατί λοιπόν όσοι μιλούν για αυτό, το δικαίωμα της πρόσβασης στα μέσα παραγωγής, δηλαδή στο επιχειρείν και στην δημιουργία… χαρακτηρίζονται ως κομμουνιστές, αριστεροί, σοσιαλιστές ή ακόμα και αυθάδεις ή επαναστάτες?

Γιατί ενώ θέλουμε να λεγόμαστε φιλελεύθεροι και δημοκράτες μεταχειριζόμαστε, άνισους, ως ίσους?

Μήπως η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται γιατί δεν σεβαστήκαμε πραγματικά, την έννοια της ισότητας, που κρύβεται πίσω από την ελεύθερη έκφραση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας του άτομου, ανεξάρτητα από τον πλούτο που κατέχει ή από άλλες τυχαίες συνθήκες που ορίζονται από το τόπο γέννησης κτλ.?

Μήπως η Δημοκρατία μας λόγο της μη αναδιανομής πραγματικά ίσων ευκαιριών στην δημιουργία προκάλεσε την ταξική πάλη αντί να την αμβλύνει?

Μήπως όλοι μας, έχουμε την ανάγκη από κάποιον να μας δώσει την πρώτη ώθηση ώστε να ανοίξουμε τα φτερά μας και να πετάξουμε? Μήπως η Δημοκρατία μας πρέπει να το κάνει αυτό?

Μήπως η Δημοκρατία μας χρειάζεται, επιτέλους, περισσότερο το «εμείς» από ότι το «εγώ»?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου